Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten - Maarten Luther

Laurus nobilis

TuinexpertlaurierType: Heerster
Staanplaats: Zonnig tot halfschaduw
Vocht: Vochthoudend

 

Kenmerken

Laurier wordt ook wel Laurus nobilis genoemd. Het is een houtachtige en groenblijvende struik. De bladeren van de Laurier voelen lederachtig aan en zijn glanzend. Ze geven bij het wrijven de typische aromatische geur af. Behalve voor het gebruik in de keuken wordt de Laurier gebruikt als versiering (kegel – bolvorm, gedraaide stammen …) en worden de bladeren verwerkt in kransen, guirlandes, bladapplicaties en zelfs als een bestanddeel van potpourri. De laurier wordt soms wel eens verward met de groenblijvende en giftige haagplant Prunus laurocerasus (laurierkers, paplaurier) die groter is van blad maar geen verwantschap heeft met laurier.  Klik op de volgende link voor adresjes waar je terecht kan voor Laurier.

Onderhoud

Tijdens de zomer staan de laurierboompjes die meestal in kuipen gekweekt worden best op een zonnige standplaats. Sommige exemplaren (meestal oudere) gedijen in volle grond hoewel laurier eigenlijk niet volledig winterhard is. Vooral in de kuststreek en in stadstuinen (mits voldoende beschutting) kunnen ze temperaturen tot -5°C verdragen. Toch laat men ze best binnen in kuipen overwinteren. Zolang het niet gaat vriezen, mag hij buiten blijven staan, wil u echter geen risico nemen, plaats hem dan op een koele, vorstvrije plaats , geef om de 5 weken wat water en zorg er vooral voor dat de potkluit niet uitdroogt.

Snoeien

Laurier snoeien gebeurt vooral om de planten in een passende vorm te knippen. Het snoeien gebeurt tijdens de rustperiode (november - maart). Zorg bij het insnoeien dat men de bladeren niet insnoeit maar wel de takken ertussen. Van het snoeihout kan men de blaadjes gebruiken – vers of droog- in allerhande gerechten

Combinaties

Laurier is een echte smaakmaker. laurier moet je niet in grote hoeveelheden gebruiken! Laurier wordt bij wortel- en andere stampotten, zuurkool, stoofpotjes,groentesoepen en rijstschotels...Ook met visgerechten vormt hij een perfect geheel.
Laurier maakt ook deel uit van het kruidentuiltje (2 takjes peterselie ,1 takje tijm en 1 laurierblad). Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Gedroogde bladeren smaken minder bitter dan verse, verse zijn wel aromatischer. Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidiger de smaak.