Onkruid is een plant waarvan de verdiensten niet zijn ontdekt - Ralph Waldo Emerson
Type: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee
Japanse esdoorns zijn langzaam groeiende struiken of kleine meerstammige bomen. De schors en takken van de boom zijn grijs tot grijsbruin en glad. De bladeren zijn dubbel gezaagd en vijf- tot negenlobbig, soms diep ingesneden en in het najaar oranjerood of paarsrood. Van sommige soorten zijn de bladeren paarsrood en blijven dat de hele zomer. Zij kleuren in de herfst felrood. De bloemen zijn hangende, gesteelde, paarsrode tuilen, die in apri juni verschijnen. De vruchten zijn gevleugelde noten.
Japanse esdoorns wensen een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, gemiddelde bodem en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Japanse esdoorns zijn goed te combineren met planten voor een open plaats.
Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule.
Bemestingsadvies : N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8
Japanse esdoorns zijn bestand tegen uitlaatgassen en kunnen vrijstaand, of als haag worden gebruikt. Plant voor een haag 4 exemplaren per strekkende meter. Jonge hagen snoeit u eind mei en eind juli of begin augustus. Snoei de jonge haagplanten diep in. Hierdoor krijgt u een goede vertakking tot laag in de haag.
Esdoorns zijn bloeders, na het snoeien gaan hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom snoeien we esdoorns als hun sapstroom minimaal is dus in de winter. We controleren dat altijd eerst met het snoeien van enkele takjes, voordat we de hele boom of heester onder handen nemen. We kunnen eventueel ook in de zomer snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen problemen. Esdoorns hoeven zelden gesnoeid te worden. De Japanse esdoorns groeien traag en hebben geen snoei nodig. We snoeien alleen als het niet anders kan, want snoei tast meestal de losse vorm van deze plant aan. We verwijderen bij het snoeien uitsluitend takken die de vorm uit zichzelf al ernstig verstoren en takken die door de vorst beschadigd of afgestorven zijn. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze esdoorn dood kan bloeden.