De geur is de intelligentie van de bloemen. - Henry de Montherlant
Type: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Neutraal tot basisch
Wintergroen: Ja
Buxus is momenteel heel populair en in vele tuinen aanwezig als bol, piramide of haag. Buxus wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Buxus heeft een voorkeur voor een neutrale tot basische grond. (ph 7-9) en verlangt een plekje in de zon of halfschaduw.
Buxus heeft een hoge behoefte aan stikstof en het is met name belangrijk dat er een goede groene groei gestimuleerd wordt. Buxus heeft ook behoeft aan aan kalk. Buxus groeit immers optimaal in een kalkrijke bodem. Kalk voorkomt verzuring van de bodem. Het neutraliseert een zure bodem en zorgt voor een optimale opneembaarheid van de meststof. Buxusplanten die te weinig kalk hebben, krijgen witte randjes aan de bladeren.
Bemestingsadvies: N5+P2 +K4 tot maximaal N9+P5+K7
Buxus mag voor de eerste keer gesnoeid worden vanaf eind mei tot eind juni. De tweede snoei kan vanaf half augustus tot halfweg september. Wanneer U toch nog later zou snoeien, weet dan dat de nieuwe takjes die nog voor de winter gevormd worden onvoldoende kunnen verhouten tegen dat het begint te vriezen. De kruidachtige jonge takjes zullen de eerste vorst dan ook moeilijk kunnen trotseren.
Bij het snoeien van buxus wacht je best tot het een bewolkte dag is. Als je een buxushaag op een warme takjes en de bladeren hebben na het snoeien open wondjes waarlangs bij warm weer veel water kan verdampen. De bovenste bladeren zullen uitdrogen en geelbruin verkleuren wat de buxus een stuk minder mooi maakt. Aangezien buxus niet zo snel groeit zal het een heel tijdje duren vooraleer de haag terug mooi is. Gebruik een goed geslepen manuele heggenschaar.