Het wonder van de bomen is dat ze groeien in stilstand, hun buitengewoon evenwicht tussen dynamiek en onbeweeglijkheid - Paul de Wispelaere

Buddleja

buddllejabuddlejaType: Heerster
Staanplaats: zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Neutraal tot basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

De Buddleja wordt ook vlinderstruik genoemd. De Buddleja Lochinch is lichtblauw en de bloeit van augustus tot en met september. De bladeren zijn donkergroen. Buddleja is een middelgrote heester die ongeveer 175 cm wordt. Buddleja verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. en heeft een opvallende bloeiwijze.
Buddleja is een sierlijke heerster en kan dienen als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Buddleja wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Buddleja houdt van neutrale tot basische grond (ph = 7 - 9) , verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Buddleja is goed te combineren met bosrand'en borderplanten.

Bemesting

Buddleja geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

De Buddleja Lochinch is en voorjaarssbloeier en kan nogal wild groeien. Hij is door snoeien goed in bedwang te houden. Aangezien hij op het oude hout bloeit, moet de struik na de bloei gesnoeid worden. De takken die het rijkst hebben gebloeid, zo diep mogelijk uit de struik verwijderen. Jong, onvertakt hout moet worden gehandhaafd.

Snoeien

Buddleja valt in twee snoeigroepen uiteen. Buddleja davidii bloeit op het eenjarige hout (scheutbloei) en buddleja alternifolia en buddleja globosa bloeien op het tweejarige hout (twijgbloei). Buddleja davidii snoeien we in het voorjaar na de laatste vorstperiode volledig terug tot ongeveer 40 cm boven de grond. Hierbij laten we een klein stukje van de tak van de vorige zomer zitten. Ze loopt dan daar op de slapende ogen weer uit. Als we deze buddleja niet snoeien, neemt de bloei vrij snel af. Dan wordt de buddleja davidii wel 3 meter hoog. Gesnoeide exemplaren worden zelden hoger dan 1.5 meter. De meeste overige buddleja soorten snoeien we na de bloei (juli). We verwijderen dan de uitgebloeide scheuten en tevens een kwart van de oudste takken. Dit houdt de heester open van vorm en zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer goed van onderaf uitloopt.